şeker

SU Mimarlik Muhendislik Fakultesi Endustri Muhendisligi Bölümünce yapilan ve Dr. Yakup Kara ve Arastirma Gorevlisi Endustri Yuksek Muhendisi Nese Gulden Urkmez`in sorumlugunda yurutulen calisma da, memurlarin alisveris davranislari konu alindi.
Sabit gelirlilerin kredi kartiyla alisveris ve plansiz alisverisleri konulari toplam 328 memur denek uzerinde arastirildi. Calismada denek olarak, Turkiye`de bolge farkliligi olmaksizin yaklasik ayni ucreti alan kisiler olmasi nedeniyle memurlar secildi. Sonuc raporu, plansiz alisverislerin, perakendeciler icin cok onemli bir gelir kaynagi oldugunu ortaya koydu.
Arastirmada memurlarin ele alinmasinin bir nedeninin de, bu grubun bankalarin ve perakendecilerin en gozde musteri kitlelerinden birini olusturmasi oldugu vurgulanan raporda, erkeklerin plansiz alisveris yapma davranisini belirleyen cok sayida psikolojik faktor tespit edildigi, kadinlarin plansiz alisveris egilimlerinin erkeklere gore daha yuksek oldugunun belirlendigini kaydedildi.
Erkek tuketicilerin moralinin bozuk veya iyi olmasinin onun plansiz alisveris yapip yapmamasini belirleyen bir unsur oldugu ifade edilen raporda, kadin tuketicilerin morallerinin bozuk da olsa iyi de olsa plansiz alisveris yapabildiklerini ifade edildi.

KADINLARA ALISVERIS UYARISI
Buna gore, karar vermede dikkatli davranan erkeklerin plansiz alisveris yapma egilimlerinin dusuk oldugu, panik karar verme stiline sahip erkeklerin plansiz alisveris egilimlerinin ise daha yuksek oldugu vurgulanan raporda, tuketicilere su tavsiyelerde bulunuldu:
`Alisveris ortaminda uygulanan promosyonlar, kampanyalar, kredi karti ile odeme kolayligi, renk duzeni, muzik, ortamda kullanilan aromatik kokularin amaci, tuketicilerin daha fazla alisveris yapmalarini saglamaktir. Tuketiciler bu uygulamalara karsi uyanik davranmali, urunun veya ortamin cazibesine kapilarak gereksiz alisveris yapmaktan kacinmalidirlar. Ozellikle kadin tuketiciler, anlik alisveris kararlarindan kacinmali ve bir urune karsi satin alma istegi duyduklarinda o urune gercekten ihtiyaclari olup olmadigini kendilerine birkac kez sormalidirlar. Tum tuketiciler gunluk hayatta duzenli olarak bir ihtiyac listesi olusturmali ve mumkun oldugunca bu listenin disinda alisveris yapmaktan kacinmalidirlar.`

BOZUK RUH HALINDE ALISVERISE CIKMAYIN
Bozuk ruh hali, aclik hissi gibi durumlarin plansiz alisveris egilimini arttirdigi ifade edilen arastirma sonuc raporunda, su goruslere yer verildi:
`Tuketiciler genel ruh durumlari bozukken alisverise cikmamali, mumkunse baska bir aktivite ile morallerini duzeltmeye calismalidirlar. Erkekler icin alisveris, ihtiyaclari karsilamak icin gerceklestirilen bir eylem iken, kadinlar icin alisveris basli basina bir ihtiyac olarak dusunulebilir. Kadinlarin bu ihtiyacinin karsilanmasi icin yapilan alisverislerin cogunlugu plansiz alisveris olarak degerlendirilmelidir. Kadin tuketiciler, alisveris yapma ihtiyaclarini dusuk maliyetle karsilayabilecekleri alisveris merkezlerini arastirmali ve buralari tercih etmelidirler.`

KREDI KARTI
Alisverislerde kredi karti kullanim imkaninin olmasinin plansiz alisverisi kolaylastiran bir faktor oldugunu saptanan raporda, bu nedenle, ozellikle kadin tuketicilerin kredi karti kullanimlarinda dikkatli olmasi, odeme tarihinin er gec gelecegini unutmamasi gerektigi bildirildi.
Raporda, bazi tuketicilerin kredi karti batagina dusmelerinin en onemli nedenlerinden birisinin ise tuketicilerin yuksek duzeyde plansiz alisveris egilimi gostermeleri oldugunun bilinmesi gerektigi$ vurgulandi.
milliyet







kadınların alışveriş halleri,kadınlara alışvevriş uyarısı,kadınların plansız alışverişleri,kadın hayatında alışveriş
0 Responses

Yorum Gönder